Kaneelbroodjes (cinnamon rolls)

oven
200 graden
bbq
180 graden
Ingrediënten

Deeg:

  • 600 gram bloem
  • 1 zakje gist (7 gram)
  • 250 gram volle melk
  • 100 gram suiker
  • 80 gram roomboter, ongezouten
  • 2 eieren m/l
  • 10 gram zout

Vulling:

  • 200 gram basterdsuiker
  • 20 gram kaneel (+/- 4 theelepels)
  • 80 gram roomboter, ongezouten (kamertemp.)
  • 1 gram vanillesuiker
  • 40 gram pistachenootjes
  • 1 mespuntje 5-spices

Icing:

  • 100 gram poedersuiker
  • 35 gram roomboter, ongezouten 
  • 35 gram melk
  • 1 tl vanillesuiker
  • 2 tl limoncello
  • snufje zout
Bereidingswijze
  • Verwarm de melk  (handwarm).
  • Zet het vuur uit en voeg de suiker toe.
  • Doe hier het gist bij.
  • Snij de roomboter in blokjes en smelt deze in de melk.
  • Laat dit tien minuten “werken”.
  • Meng ondertussen het zout met de bloem.
  • Leg het bloem op je werkbank en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet hier, beetje bij beetje, je melkmengsel in en meng het door elkaar.
  • Klop de eieren een beetje los en meng de eieren door het deeg.
  • Kneed het zodat er een soepel en elastisch deeg ontstaat.
  • (Het kneden kan eventueel ook in een keukenmachine met deeghaak, een mixer met deeghaken of een broodbakmachine)
  • Vet een kom in een leg de “deegbal” hier in. Dek af met plastic.
  • Laat dit, op een warme plek,  1 uur rijzen totdat het deeg ongeveer verdubbeld is
  • Hak de pistachenootjes fijn.
  • Kneed de vulling goed door elkaar.
  • Bebloem je werkbank en deegroller.
  • Rol het deeg uit tot een lap van 50 bij 30 centimeter.
  • Verdeel de vulling over de lap deeg.
  • Rol de deeglap zo strak mogelijk op.
  • Snij hier, voorzichtig, 14 rolletjes af. **
  • Vet een bakblik (of skillet) van ongeveer 30 cm in met een beetje boter.
  • Leg de deegrolletjes plat in de vorm met een klein beetje tussenruimte.
  • Dek af met een met bloem bestoven doek en laat dit op een warme plek nog een uur rijzen.
  • Steek ondertussen de kamado aan en zorg voor een stabiele temperatuur tussen de 175 en 185 graden.
  • Bak de kaneelbroodjes, indirect, in ongeveer 35 minuten goudbruin. 
  • (in de oven ongeveer 25 minuten op 200 graden)
  • Tijdens het bakken maak je de icing door alle ingrediënten te mengen en te verwarmen. (niet koken!)
  • Als de kaneelbroodjes mooi bruin zijn haal je ze uit de vorm en laat je deze een klein beetje afkoelen op een rooster.
  • Giet de icing hier over heen.
Smakelijk eten
Tip
  • Je kan de kaneelbroodjes eventueel ook al een dag eerder maken. Even een klein tikje in de magnetron en ze zijn weer heerlijk!
  • **  Mocht je er meer uithalen of overhebben (doordat je bijvoorbeeld een kleinere vorm hebt)laat deze dan los verder rijzen op een plateautje en vries ze daarna in.

Geef een antwoord