Hamburgerbroodjes

oven
220 graden 8-10 min
Ingrediënten

Deeg:

  • 300 gram bloem
  • 4 gram gedroogde gist
  • 125 gram volle melk
  • 20 gram suiker
  • 40 gram roomboter
  • 1 ei
  • 5 gram zout

Strooi er bovenop wat je lekker vind, bijvoorbeeld:

  • Maanzaadjes
  • Sesamzaadjes
  • Mosterdzaadjes
  • Nigella zaadjes
  • Chili flakes
  • Pompoenpitten
Bereidingswijze
  • Verwarm de melk met de suiker totdat deze handwarm is. 
  • Strooi het gist erbij en zet het vuur uit.
  • Snij de roomboter in blokjes en doe de blokjes bij de melk.
  • Dek dit af met folie en laat dit 10 minuten staan zodat de gist kan gaan werken.
  • Meng ondertussen het zout met de bloem.
  • Leg het bloem op je werkbank en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet hier, beetje bij beetje, je melkmengsel in en meng het door elkaar.
  • Klop het eitje een beetje los en meng de helft door het deeg.
  • Kneed het zodat er een soepel en elastisch deeg ontstaat.
  • (Het kneden kan eventueel ook in een keukenmachine met deeghaak, een mixer met deeghaken of een broodbakmachine)
  • Vet een kom in een leg de “deegbal” hier in. Dek af met plastic.
  • Laat dit, op een warme plek,  1 uur rijzen totdat het deeg ongeveer verdubbeld is.
  • Verdeel het deeg in vieren. En maak hier mooie bolletjes van.
  • Leg de bolletjes op een plaatje met vetvrij papier en dek het af met een bebloemde doek.
  • Laat dit nog een uur rijzen. Zet na ongeveer dertig minuten rijzen de oven aan op 220 graden.
  • Meng ondertussen een beetje water door het overgebleven gedeelte van het eitje
  • Als de bolletjes na een uur mooi gerezen zijn, smeer ze dan in met de rest van het ei. 
  • Strooi over de bolletjes wat je lekker vind. ( Zie voor suggesties bovenstaande ingrediënten lijst )
  • Bak de bolletjes mooi bruin in 8 tot 10 minuten.
  • Laat de broodjes op de plaat afkoelen.
  • Als de broodjes zijn afgekoeld kun je ze verpakken in een plastic zak om ze lekker zacht te houden.
Smakelijk eten
Tip
  • Leg het broodje even op de grill of bbq voordat je hem gaat belegen, dit geeft extra smaak en structuur.
  • Als de broodjes zijn afgebakken en afgekoeld zijn ze goed in te vriezen voor later gebruik,
  • Niet alleen lekker om een hamburger op te doen maar ook goed te gebruiken om met andere produkten te belegen.

Geef een antwoord