Focaccia op de kamado / uit de oven

oven
220 graden 20-25 min
bbq
230 graden 30 min
Ingrediënten
  • 500 gram tarwebloem
  • 20 gram griesmeel
  • 20 gram verse gist of 1 zakje gedroogde gist
  • 14 gram zout
  • 100 ml olijfolie
  • 10 gram suiker
  • 3 dl handwarm water
  • 1 witte ui
  • 250 gram gerookte spek blokjes
  • 40 gram geraspte Parmezaan kaas
  • Knoflook olie: 2 el olie+0,5 tl knoflookpulp
  • 1 takje rozemarijn
  • Zeezout
Bereidingswijze
  • Meng de gist en het handwarm water in een bakje en laat dit een kwartiertje staan. (tot de gist gaat werken)
  • Meng de tarwebloem en de griesmeel in een kom.
  • Meng de olie en de gist er door heen.
  • Blijf roeren totdat er een samenhangend geheel ontstaat.
  • Dek het af met folie en laat het 15 minuten rusten.
  • Bloem je werkvlak een beetje met bloem.
  • Voeg het zout toe.
  • Kneed het deeg 5 à 10 minuten totdat het deeg soepel en veerkrachtig is.
  • Vorm een bal van het deeg.
  • Vet de kom in met een beetje olie.
  • Leg de “deegbal” in de kom en dek deze af met plasticfolie.
  • Plaats de kom op een warme plek en laat deze 1 uur rijzen totdat het volume is verdubbeld.
  • Vet een rechthoekige plaat (ongeveer 25×40) in met een beetje olie en leg hierop bakpapier.
  • Druk het deeg uit zodat hij de bakplaat vult.
  • Druk met je vingers putten in het deeg.
  • Bestuif een schone theedoek met bloem en leg dit over het deeg.
  • Laat nogmaals een uur rijzen.
  • Steek ongeveer 20 minuten voor het einde van de rijstijd de bbq aan en breng hem naar 220 graden.
  • Maak de knoflookolie.
  • Druk de spekjes in het deeg.
  • Snij de ui in halve ringen en leg deze ook op het deeg.
  • Rits de takjes van de rozemarijn, hak deze fijn en verspreid deze over de focaccia.
  • Rasp de Parmezaanse kaas over het brood.
  • Strooi een beetje zeezout over het brood en verspreid de helft van de knoflook olie over het brood.
  • Controleer of de kamado een constante temperatuur van 220-230 graden heeft. (Dit kan eventueel ook in een oven, houd dan goed de baktijd in de gaten.
  • Bak het brood eerst 15 minuten af en besmeer de randen met de knoflookolie.
  • Bak het brood nog ongeveer 15 minuten totdat het goudbruin en gaar is. (Controleer regelmatig aangezien elke barbeque anders is!!)
Smakelijk eten
Tip
  • Het deeg kan ruim  van tevoren gemaakt worden. Laat het uitgerolde deeg onder de doek liggen en maak de doek licht vochtig. 
  • Je kan het deeg invriezen. Mocht je het dan willen gebruiken, haal je het uit de vriezer en laat het in de koelkast ontdooien onder een vochtige doek.

Geef een antwoord